انواع ایمپلنت دندان

ایمپلنت دندان پروسه ای است که به منظور جایگزین کردن جای خالی دندان در استخوان فک ، با استفاده از ابزارهایی که ساختاری مشابه به ساختار دندان طبیعی را ایجاد می کند ، به انجام می رسد. با توجه به این مطلب که شرایط هر بیماری که برای پروسه کاشت دندان به متخصص ایمپلنت مراجعه می کند متفاوت است ، برای تمامی آن ها نمی توان از یک مدل ایمپلنت استفاده کرد. از این بابت است که انواع ایمپلنت دندان در دسترس بهترین متخصص ایمپلنت تهران قرار دارد تا بتواند با در نظر گرفتن وضعیت هر بیمار نوع مناسب را انتخاب نماید.

انواع ایمپلنت دندان

شایان ذکر است که ایمپلنت های دندانی از جوانب مختلفی همچون سایز ، جنس ، برند و نوع قرارگیری به انواع مختلفی تقسیم بندی می شوند. هدف از ارائه این مطلب نیز معرفی تمامی انواع ایمپلنت دندان است تا بیماران بتوانند نسبت به پروسه ای که قرار است برایشان انجام شود ، اطلاعات کافی داشته باشند.

انواع ایمپلنت دندان

به طور کلی ایمپلنت های دندانی در سه نوع اندواستیل ، ساب پریواستیل و زیگوماتیک تقسیم شده و  بهترین متخصص ایمپلنت تهران یکی از ان ها را برای بیمار بر می گزیند. گفته می شود اندو استیل ایمن ترین و رایج ترین نوع از انواع ایمپلنت های دندان است و پس از آن ساب پریواستیل و در نهایت زیگوماتیک که نسبت به سایر انواع پیچیدگی بیشتری داشته و به ندرت مورد استفاده قرار می گیرد.

ایمپلنت اندواستیل

همانطور که اشاره شد اندواستیل رایج ترین گروه از انواع ایمپلنت دندان است و برای اکثر بیماران قابل استفاده است ؛ منتها بهره گیری از ان ها نیازمند این است که استخوان فک شخص مراجعه کننده سالم و بدون آسیب باشد تا بتواند پایه ایمپلنت را در خود نگه داشته و به اصطلاح با آن جوش بخورد. ایمپلنت های اندواستیل یک محل نگهدارنده پیچ مانندی دارند که در استخوان فک قرار گرفته و در حقیقت پایه ای است برای قرار دادن دیگر اجزای ایمپلنت و تاج دندان.

بعد از قرار دادن پایه ، برای انجام مرحله بعدی باید مدتی صبر کنید. در واقع ان بازه زمانی به این جهت است که محل جای گرفتن نگهدارنده در استخوان فک بهبود پیدا کند و به یکدیگر جوش بخورند تا یک مبنای مستحکمی برای ایمپلنت دندان شکل بگیرد.  بعد از آن که بهبودی حاصل شد ، بخشی شبیه به دندان ایمپلنت می تواند بر روی پایه قرار بگیرد و با دندان های طبیعی اطراف خود هماهنگ شود. اگر تمایلی ندارید که یک جسم خارجی وارد استخوان فک شما شود ، می توانید نوع دیگری از انواع ایمپلنت دندان را انتخاب کنید.

ایمپلنت ساب پریواستیل

نوع ساب پریو استیل یک تفاوت اساسی با گونه اول دارد. به جای آن که درون استخوان فک قرار بگیرد و فیکس شود ، ایمپلنت ساب پریو استیل زیر بافت لثه ، بر روی قسمت فوقانی استخوان جای می گیرد. بدین صورت که یک فرم فلزی زیر بافت لثه جایگذاری می شود و نگهدارنده ها به آن متصل هستند.

برای انجام مرحله بعدی ، بایستی ابتدا بافت نواحی قالب فلزی قرارگرفته در دهان بهبود پیدا کند تا به طور کامل در محل فیکس شوند. دندان مصنوعی بر روی پایه های این فرم فلزی جای گرفته و به طور کامل به ان متصل می شوند. این پروسه عموما برای کسانی به انجام می رسد که استخوان فک آن ها فضای کافی برای قرارگیری ایمپلنت را نداشته یا اینکه بیمار تمایلی ندارد تحت فرایند پیوند استخوان قرار بگیرد.

ایمپلنت زیگوماتیک

در میان انواع ایمپلنت دندان ، زیگوماتیک به دفعات کمتری مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین پروسه انجام ان در قیاس با دو مورد فوق الذکر پیچیده تر و چالش برانگیز تر است. موارد بکارگیری ایمپلنت زیگوماتیک زمانی است که بیمار در استخوان فک فضا و استخوان کافی برای نگهداشتن نوع اندواستیل را ندارد. بدین ترتیب طی این پروسه ، ایمپلنت به جای قرارگرفتن در استخوان فک ، در استخوان گونه جای می گیرد.

ایمپلنت تکی

زمانی که در ردیف دندانی ، یکی از دندان ها افتاده یا به هر علتی آسیب شدید داشته باشد ، برای جایگزین کردن ان از ایمپلنت تکی استفاده می شود.

ایمپلنت چندتایی

این نوع از انواع ایمپلنت دندان زمانی مورد استفاده قرار میگیرد که بیمار چندین دندان را از دست داده باشد.

ایمپلنت all-on-4

زمانی ایمپلنت all-on-4 برای بیمار پیشنهاد می شود که به دنبال یک راه حل مطمئن و دائمی برای جای خالی دندان های از دست رفته شان باشد. این نوع از ایمپلنت ها می توانند به طور کامل فک فوقانی و تحتانی را اصلاح نمایند.

مینی ایمپلنت دندان (Mini Dental Implants)

 

انواع ایمپلنت دندان - دکتر امیر محمدی

 

در نوع مینی ایمپلنت، پایه یا همان ساختار پیچ مانند مشابه نوع اندواستیل می باشد. برخلاف انواع متداول ایمپلنت های دندانی ، مینی ایمپلنت دارای یک پایه یک تکه است که قطر آن کمتر از 3 میلی متر می باشد. بخش انتهایی آن نیز حالت توپ مانندی دارد که بعد از جایگیری پایه در فک ، این بخش از باف لثه بیرون می آید. این مدل از انواع ایمپلنت دندان ، به دلیل سایز کوچکی که دارند برای ثابت نگهداشتن دندان های مصنوعی فک پایین در بیمارانی که بافت استخوانی فک شان پهنا کمتری دارد ، انتخاب مناسبی است.

انواع ایمپلنت دندان – ایمپلنت فوری

منظور از ایمپلنت های فوری دندان این است که یک دندان موقت ، به طور موقت در موضع هدف قرار می گیرد. یعنی همان موقع که پایه ایمپلنت جایگذاری شد ، یک روکش موقت نیزکه تا حدودی مشابه دندان های طبیعی است بر روی آن قرار می گیرد. بدین صورت فرد تا زمانی که روکش دائمی او آماده شود ، می تواند از ایمپلنت فوری استفاده کند و آن ناحیه را که تنها قرارگیری پایه در استخوان را نشان می دهد ، بپوشاند.

انواع ایمپلنت دندان بر اساس سایز

همانطور که در ابتدای مقاله اشاره شد ، ایمپلنت ها از جوانب مختلفی دسته بندی می شوند که یکی از آن ها سایز و اندازه است. اندازه پلتفرم هر ایمپلنت ، محل قرارگیری هر یک را مشخص می کند. البته با توجه به این که وضعیت هر بیمار متفاوت بوده و ممکن است فضا و بافت استخوانی که بتواند ایمپلنت را نگه دارد برای همه یکسان نباشد ، نیز در انتخاب سایز ایمپلنت تاثیر می گذارد. ابعاد فیکسچر نیز در انتخاب آن برای هر بیمار در نظر گرفته می شود.

پلتفرم استاندارد : ایمپلنت های دندانی با سایز استاندارد ، قطرشان از 3.5 تا 4.2 میلی متر است. در قیاس با دیگر سایزها ، این نوع کوچکتر و باریک تر از همه می باشد و عموما برای ایمپلنت دندان جلو مورد استفاده قرار می گیرند.

پلتفرم عریض : این نوع از انواع ایمپلنت ها در سایزی به قطر 4.5 تا 6 میلی متر در دسترس هستند که عمدتا در قسمت پشتی دهان جای گذاری می شوند.

ایمپلنت مینی یا ظریف : ایمپلنت هایی با بدنه های کوچک و ظریف با بزرگی 2 تا 3 میلی متر هستند و معمولا برای بیمارانی که بین ریشه های دندان هایشان فاصله مطلوبی قرار ندارد ، برای ایجاد فضای بیشتر مورد استفاده قرار می گیرند. همچنین کسانی که تراکم بافت استخوان فک شان کم است نیز می توانند از این نوع فکسچر از انواع ایمپلنت دندان بهره بگیرد.

انواع ایمپلنت دندان براساس جنس و متریال سازنده

 تیتانیومی

تیتانیوم رایج ترین فلز و متریالی است که در ساخت ایمپلنت های دندانی مورد استفاده قرار می گیرد. با توجه به یافته ها در این زمینه ، مشخص شده است که فلز تیتانیوم به استخوان اجازه می دهد به خوبی رشد کرده و در روند آن اختلال ایجاد نمی کند. به همین سبب زمانی که محل قرار می گیرد و با استخوان فک تماس پیدا می کند ، استخوان صدمه ندیده و می تواند در کنار آن به خوبی به رشد و ترمیم خود ادامه دهد.

 زیرکونیا

برخلاف تیتانیوم ، جنس زیرکونیا یکی از ابداعات اخیر در حوزه کاشت دندان می باشد. ایمپلنت زیرکونیا ساختار بلور مانند و الماسی شکلی دارد و هیچگونه فلزی در ساختار آن بکار نرفته است. این نوع از ایمپلنت ها به نام ایمپلنت های بدون فلز نیز شناخته می شوند.

انواع ایمپلنت های دندان بر اساس تعداد دندان های از دست رفته

چندتا از دندان های خود را از دست داده اید؟ یکی؟ بیشتر از یکی؟ اگر تنها یکی از دندان های خود را از دست داده باشید، به ایمپلنت واحد دندان نیاز خواهید داشت. اگر تعداد دندان های از دست رفته تان بیشتر باشد باید ایمپلنت دندان چندگانه یا مولتیپل را انجام دهید. منطقی است، آیا اینطور نیست؟

ایمپلنت واحد

ایمپلنت دندان واحد رایج ترین و پر کاربردترین گزینه برای بیمارانی است که یک دندان تا تعداد اندکی از دندان های خود را از دست داده اند. در این روش از کراون یا روکش دندان استفاده می شود. نخست کراون موقتی استفاده شده و پس از آن کراون دائمی جایگزین می شود. این روش برای بیمارانی مناسب است که تمایلی به استفاده از بریج نداشته یا دندان های غیر مجاور خود را از دست داده اند. بعلاوه این روش یک گزینه فوق العاده برای افرادی محسوب می شود که تنها یک دندان خود را از دست داده اند.

ایمپلنت مولتیپل یا چندگانه

ایمپلنت دندان مولتیپل یکی از انواع روش های جراحی کاشت دندان است که یک گزینه مناسب جهت استفاده در موقعیتی محسوب می شود که بیمار بیش از یک دندان خود را از دست داده و یک شکاف بزرگ خالی از دندان ایجاد شده است. این روش یک جایگزین برای دنتور محسوب نمی شود. زمانی که شما بیش از دو دندان خود را از دست می دهید بدن شما شروع به فرستادن کلسیم به جاهای دیگر بدن کرده و به این ترتیب، استخوان فک تخریب می شود. این امر می تواند یک شکل ظاهری ناخوشایندی را بوجود آورده و باعث فرورفتگی در ناحیه ای از فک شود که دندان آن از دست رفته است. در این شرایط روش مولتیپل به شکلی موفقیت آمیز وارد عمل می شود. وقتی ایمپلنت تیتانیوم به بدن شما اضافه می شود این امر باعث تحریک بدن به ارسال کلسیم و مواد معدنی دیگر به ناحیه ایمپلنت شده و استخوان شما سلامت خود را حفظ کرده و زیبایی صورت تان دستخوش آسیب نمی شود.

کدامیک از انواع ایمپلنت دندان بهترین انتخاب است؟

هر کدام از ما زمانی که می خواهیم تحت پروسه های درمانی قرار بگیریم ، به دنبال این هستیم که پروسه با استفاده از نوین ترین تجهیزات و بهترین متریال به انجام برسد. در خصوص روند درمانی کاشت دندان با توجه به اینکه انواع مختلفی از ایمپلنت وجود دارد ، تصمیم گیری برای فرد دشوار است. البته شایان ذکر است که باید تصمیم گیری اصلی را بر عهده بهترین متخصص بگذارید و با مشورت ایشان بهترین و مناسب ترین نوع را انتخاب نمایید. واضح است که ایشان به روند کاشت دندان ، وضعیت شما و انواع ایمپلنت دندان آگاهی بالاتری داشته و با در نظرگیری تمامی موارد به طور دقیق انتخاب را به انجام می رساند. متخصص کاشت دندان برای انتخاب نوع ایمپلنت موارد زیر را در نظر می گیرد :

  • تعداد ایمپلنت های موردنیاز
  • وضعیت فک و استخوان موضع هدف
  • حساسیت های احتمالی فرد

چگونه بهترین نوع از ایمپلنت های دندانی را انتخاب کنیم؟

به جهت کسب یک نتیجه مطلوب از جراحی کاشت دندان ، باید از میان انواع ایمپلنت دندان ، بهترین نوع آن انتخاب شود. در این خصوص لازم است موارد زیر را در نظر بگیرید :

خواسته و هدف شما از این پروسه درمانی : قطعا مشکلات تمامی بیماران با همدیگر یکسان نیست. برخی تنها به یک ایمپلنت و برخی دیگر به تعداد بیشتری نیاز دارند. همچنین محل دندان از دست رفته هم برای هر فرد متفات می باشد؛ پس برای انتخاب نوع مناسبی از ایمپلنت که با شرایط شما سازگارتری داشته باشد باید هدف تا از درمان را مشخص کنید.

مدت ریکاوری : بسته به شرایط هر شخص ، زمان نقاهت جراحی ایمپلنت هم می تواند برای هر بیمار منحصر به خود او باشد. عواملی مثل نوعی بیماری و حتی شرایط کاری و زندگی فرد در این امر تاثیر گذار هستند.

هزینه جراحی : هر فرد پیش از مراجعه به متخصص کاشت دندان ، در ذهن خود مبلغی را برای انجام پروسه در نظر می گیرد. با توجه به این که هر یک از انواع ایمپلنت دندان می تواند در کم و  زیاد بودن هزینه تاثیر گذار باشد ، بهتر است برای انتخاب نوع مناسب که با توانایی مالی شما همخوانی داشته باشد ، محدودیت مالی و پرداخت هزینه را با پزشک درمیان بگذارید.

تکنیک های کاشت انواع ایمپلنت دندان

تکنیک های استفاده شده برای کاشت یک ایمپلنت در تعیین میزان شانس موفقیت آمیز بودن  پروسیجر نقش کلیدی و مهمی را ایفا می کنند. معمولاً جراح کاشت دندان یک فاز برنامه ریزی و یک فاز کاشت ایمپلنت را در کل فرایند دنبال می کند. پس از آن بر روی تنظیم کراون یا بریج کار میکند. این مرحله بعد از اطمینان از بهبود محل کاشت ایمپلنت انجام می شود.

در مرحله آزمایش و برنامه ریزی، ترسیم طرح درمان توسط جراح کاشت دندان انجام می شود به شکلی که ضریب دستیابی به نتیجه ای موفقیت امیز افزایش یابد. فاکتورهای متعددی باید در این فاز مد نظر قرارداده شوند. برخی از آنها شامل موارد زیر می باشد:

  • سلامت عمومی بیمار
  • وضعیت غشای مخاطی و فک ها
  • شکل، اندازه و موقعیت استخوان های فک
  • شکل، اندازه و موقعیت دندان های اطراف

علاوه بر موارد فوق بیماری هایی وجود دارند که می توانند خطر شکست کاشت دندان را افزایش داده و در نتیجه تصمیم گیری جراح در خصوص انتخاب تکنیک مناسب برای کاشت انواع ایمپلنت دندان را تحت تاثیر قرار خواهند داد. برای مثال افراد مبتلا به دیابت یا افراد به شدت سیگاری یا آنهایی که در رعایت بهداشت دهان و دندان ها کوتاهی کرده اند شرایطی دارند که جراح قبل از تصمیم گیری در انتخاب تکنیک مناسب برای کاشت انواع ایمپلنت دندان به ارزیابی آنها خواهد پرداخت.

تکنیک هایی از قبیل راهنمای آکریلیک (acrylic guide) برای تعیین موقعیت صحیح و زاویه مناسب ایمپلنت مورد استفاده قرار می گیرد. در برخی موارد مدل های پلاستر (plaster model) برای تعیین تعداد ایمپلنت های مورد نیاز و موقعیت ایده آل آنها به کار گرفته می شود.

اشعه ایکس یا اسکن های سی تی نیز برای دستیابی به چشم اندازهایی در خصوص موقعیت قرار گرفتن فک و تراکم استخوان بعنوان فاکتورهای مهم در موفقیت کاشت انواع ایمپلنت دندان کاربرد دارند.

چه عواملی انواع ایمپلنت های دندانی را به خطر می اندازد؟

در این بخش قصد داریم شما را با عواملی که ممکن است مشکلاتی را در در جراحی کاشت ایمپلنت از هر نوعی بوجود آورد آشنا کنیم تا با در دست داشتن سلاح آگاهی بتواند از آنها مراقبت بهتری به عمل آورید.

1 . مشکلات ناشی از عوامل بیرونی

در برخی موارد، عوامل منشاء گرفته از محیط دهان، مشکلاتی را در انواع ایمپلنت دندان بوجود می آورد. برای مثال، وقتی ضربه شدیدی به دهان وارد می شود، ایمپلنت دچار آسیب می گردد. در برخی شرایط نیز متخصص سهواً ایمپلنت را در استخوان ماگزیلا در موقعیت نامناسبی قرار می دهد. در پی این خطاها، عصب، رگ های خونی و استخوان ها آسیب می بینند و نهایتاً ایمپلنت جابجا می شود.

2 . مشکلات ناشی از علل داخلی

مشکلات منشاء گرفته از علل داخلی در پی یک بیماری که فرد به آن مبتلاست بعد از نصب ایمپلنت رخ می دهد. اگر این مشکلات در فاز مطالعه برای ارزیابی شرایط مساعد جهت اجرای کاشت مد نظر قرار نگیرد، مشکلاتی از قبیل عفونت در بافت اسکار یا اطراف ایمپلنت و استخوان ماگزیلاری دور از انتظار نخواهد بود.

3 . مشکلات ناشی از بی دقتی بیمار

بیمارانی که کاشت دندان انجام می دهند در طول پروسه استئواینتگراسیون (osseointegration) یا فرایند تلفیق ایمپلنت در استخوان، باید برای دستیابی به نتیجه نهایی موفقیت آمیز نهایت دقت و مراقبت خود را به کار بندند. این گروه ثالث مشکلات مربوط به انواع ایمپلنت دندان از بی توجهی برخی بیماران در فاز اجرای مراقبت های بعد از کاشت منشاء می گیرد. بعنوان مثال، عدم رعایت بهداشت و دقت در اقلام غذایی مصرفی در فاز بهبود، می تواند مشکلاتی از قبیل درد، عفونت و خونریزی را به همراه داشته باشد. خوردن غذاهای سفت و عدم رعایت بهداشت دهان و جدی نگرفتن جلسات چک آپ نیز قدرت این مشکلات را برای خراب کردن نتیجه جراحی تقویت می کند. اگر عادات بدی از قبیل سیگار کشیدن یا مصرف الکل دارید که باعث ضعیف شدن انواع ایمپلنت های دندان شما می شود، همین حالا در صدد ترک عادت بر آیید چون در غیر اینصورت سلامت ایمپلنت شما به خطر خواهد افتاد.

کلام آخر

توجه داشته باشید که در نهایت ، تصمیم گیری نهایی در خصوص انتخاب یکی از انواع ایمپلنت دندان برای انجام پروسه کاشت دندان برای هر بیمار باید از سوی بهترین متخصص ایمپلنت دندان تهران به انجام رسد. چرا که ایشان با تسلط کافی بر موضوع ، تبحر و دانش خود قادر است جوانب مختلف را مورد بررسی قرار دهد و در این خصوص تصمیم نهایی را بگیرد.

این مطلب رو برای دوستانتان به اشتراک بگذارید!

مطالب مرتبط

2 1 رای
امتیاز برای مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 دیدگاه ها
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها